Gouden Bocht Amsterdam
Meer leren over de geschiedenis van de Gouden Bocht Amsterdam, musea en hotels in de buurt.
Meer leren over de geschiedenis van de Gouden Bocht Amsterdam, musea en hotels in de buurt.
De Gouden Bocht Amsterdam is het meest prestigieuze deel van de Herengracht in Amsterdam, dit ligt tussen de Leidsestraat en de Veizelstraat. Dit gedeelte maakt een deel uit van de zogenaamde Vierde Uitleg, het laatste deel van de Uitleg van Amsterdam. In de bocht woonden de rijkste Amsterdammers.
Tot 1663 liep de Herengracht tot de huidige Leidsegracht. Vanaf dat jaar werd de Amsterdamse grachtengordel uitgebreid. De grond werd onteigend en de Herengracht werd verlengd. Doordat de drie grachten hier wat verder uit elkaar werden gelegd, waren de kavels aan de zuidzijde dieper. Deze percelen zijn verkocht tussen de jaartallen 1664 en 1668. De burgemeesters bevorderden de aankoop van dubbele kavels, op deze grote kavels lieten ze statige herenhuizen, onder andere door Adriaan Dortsman en Philips Vingboons bouwen met mooie gevels, bordessen, marmeren gangen, gestuukte plafond, schutterende plafondstukken, beschilderd behang, tuinen met beelden en tuinhuizen, stallen en zowel pak- als koetshuizen aan de Keizersgracht of Reguliersdwarsstraat.
In de Gouden Bocht Amsterdam bevinden zich een aantal bijzondere panden. Onder andere het Huis de Neufville uit 1731, het huis dat te vinden is aan de Herengracht op nummer 475, wordt ook wel het Mooiste Huis aan de Bocht genoemd. Op de hoek van de Nieuwe Spiegelstraat op nummer 466, was van 1858 tot 1926 het kantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij gevestigd. Op de andere hoek, aan de Herengracht op nummer 464, bevond zich het kantoor van voormalig advocaat Bram Moszkowicz. In de Gouden Bocht zijn nog veel kantoren van banken en levensverzekeringsmaatschappijen gevestigd.
Op nummer 458, tussen 1927 en 1940, zat er de kunsthandel Goudstikker gevestigd. Goudstikker overlijdt in 1940 bij een ongeluk toen hij op de vlucht was door de nazi’s, zijn zaak werd overgenomen door een Duitse oplichter. In de oorlog komt de tweede man van nazi-Duitsland, Hermann Göring, hier enkele malen persoonlijk langs om te winkelen voor werk van Hollandse Meesters.
Twee huizen verder, aan de Herengracht op nummer 462 is jarenlang in het bezit geweest van familie Van Eeghen, maar op de dag van vandaag zit hier een advocatenkantoor in. In het pand ernaast op nummer 464 zat tot 2014 het advocatenkantoor van Moszkowicz.
Op nummer 466 vindt je het huis van de burgemeester Joan Geelvink. Hij erfde dit pand in 1762 van zijn oma Anna de Haze, lange tijd de rijkste vrouw van Amsterdam. Meneer Geelvinck woonde hier niet heel lang, in 1769 verkocht hij het pand voor ongeveer 250.000 gulden, dat is omgerekend zo’n 15 miljoen euro. Op dat moment was het waarschijnlijk het duurste huis van Amsterdam.
Museum Het Grachtenhuis
Het Grachtenhuis is een museum gelegen aan de Herengracht in Amsterdam dat gewijd is aan de 17e-eeuwse Amsterdamse grachtengordel. Zij gebruiken een interactieve en multimediale tentoonstelling om het verhaal van het ontstaan en geschiedenis van de grachtengordel te vertellen. Meer informatie vind je hier.
Museum Willet-Holthuysen
Het Museum Willet-Holthuysen is gevestigd aan de Herengracht op nummer 605. Dit dubbele herenhuis werd aan het eind van de 17e-eeuw gebouwd. Verschillende familie’s hebben in deze huizen gewoond. Het grachtenhuis is het hele jaar toegankelijk en je kunt er een kijkje nemen in de fantastische 18e- en 19e-eeuwse ingerichte kamers. Meer informatie vind je hier.
In de buurt van de Gouden bocht Amsterdam bevinden zich verschillende hotels. De volgende hotels liggen op maximaal 10 minuten lopen afstand: Waldorf Astoria Amsterdam, Banks Mansion, Acostar Hotel, Hotel Seven One Seven, Andaz Amsterdam, Hotel Mozart Amsterdam, Hotel La Boheme Amsterdam, Ambassade Hotel, Wiechmann Hotel Amsterdam, Hotel Hegra Amsterdam en Hotel Estherea
© Hotel Amsterdam Top 10. Alle rechten voorbehouden. | Privacybeleid